απεβιωσε ο τεωσ μητροπολιτησ γερων αξωμησ κ. πετροσ

Home / Νέα / απεβιωσε ο τεωσ μητροπολιτησ γερων αξωμησ κ. πετροσ
απεβιωσε ο τεωσ μητροπολιτησ γερων αξωμησ κ. πετροσ

Ο Μητροπολίτης μας και Μέγας Ευεργέτης της Ελληνικής Κοινότητας απεβίωσε στην Αθήνα το πρωΐ  της 24ης Νοεμβρίου 2020 από ανακοπή καρδιάς. Η Παροικία μας  έμαθε με μεγάλη θλίψη την είδηση του θανάτου του Γέροντα Αξώμης, ο οποίος υπηρέτησε στην Μητρόπολη μας από το έτος 1979 έως το έτος 2018, όπου και αναγκάστηκε να παραιτηθεί λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας. Κηδεύτηκε την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2020 στην Εκκλησία της Παναγίας Μαρμαριώτισας στο Κάτω Χαλάνδρι.

Ο Σεβασμιώτατος μητροπολίτης Γέρων Αξώμης κ. Πέτρος, κατά κόσμο Γεώργιος Γιακουμέλος, γεννήθηκε το έτος 1932 στη Ζάκυνθο. Ο πατέρας του Πέτρος Γιακουμέλος κατήγετο από παλιά οικογένεια της Ζακύνθου και η μητέρα του Αγνή Ζαχαροπούλου κατήγετο από την Κωνσταντινούπολη. Ήταν ο μεγαλύτερος από τα δύο αδέλφια του, τη Μαρία και τον Νικόλαο.

Σπούδασε στην Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών κατά την τετραετία 1950-1954, ενώ ασχολήθηκε παράλληλα με την εκμάθηση της αγγλικής, γαλλικής και της ιταλικής γλώσσας. Χειροτονήθηκε Διάκονος το έτος 1955 και Πρεσβύτερος το 1956 και υπηρέτησε ως Αρχιδιάκονος, Ιεροκήρυκας και Πρωτοσύγγελος της Ι.Μ. Ελασσώνος πλησίον του τότε Μητροπολίτη Ιάκωβου.

Το έτος 1965 έλαβε υποτροφία τριετούς διάρκειας στη Γαλλία και παρακολούθησε μαθήματα Κοινωνιολογίας και Φιλοσοφίας στην Σορβόνη. Επίσης παρακολούθησε μαθήματα Κατηχήτικής στο Καθολικό Πανεπιστήμιο Παρισίων. Μετά την αποπεράτωση των μεταπτυχιακών σπουδών του, το 1969, μετέβη στην Αγγλία, όπου υπηρέτησε στον Ι.Ναό των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στο Μπρίστολ.

Το έτος 1970, μετά από πρόσκληση του τότε Μητροπολίτη Αξώμης Μεθοδίου έφθασε στο Τζιμπουτί και υπηρέτησε επί 18μηνο. Το έτος 1972 εκλήθη στην Επιτροπεία Καΐρου και εξελέγη Επίσκοπος Βαβυλώνος επί Πατριάρχη Νικολάου ΣΤ’. Διορίστηκε Πατριαρχικός Επίτροπος Καΐρου.

Στις 27 Νοεμβρίου 1979, κατά την δεύτερη ημέρα των εργασιών της Ι. Συνόδου και κατόπιν προτάσεως του Πατριάρχη Νικολάου, εξελέγη Μητροπολίτης Αξώμης. Στις 20 Ιανουαρίου 1980 έγινε η ενθρόνιση του στον Ιερό Ναό του Αγίου Φρουμεντίου στην Αντίς Αμπέμπα, ενώ στις 30 Ιανουαρίου ο Σεβασμιώτατος ενθρονίστηκε στο Τζιμπουτί. Διορίστηκε από τον Πατριάρχη Παρθένιο και ως Πατριαρχικός Έξαρχος της Ι. Μητροπόλεως Κένυας κα Ειρηνουπόλεως, όπου υπηρέτησε κατά την διετία 1994-1996.

Μετά τον τραγικό θάνατο του Πατριάρχη Πέτρου εξελέγη από την Ιερά Σύνοδο Τοποτηρητής του Θρόνου, ενώ μετά την εκλογή του Πάπα και Πατριάρχη Θεοδώρου Β’, διορίστηκε από την Μακαριότητα του ως εκπρόσωπος του Πατριαρχείου στην Αθήνα και Διευθυντής των Γραφείων του Πατριαρχείου Αλεξάνδρειας για πέντε και πλέον έτη. Τον Μάρτιο 2010 η Α.Θ.Μ., εκτιμήσας το τεράστιο έργο του, τον προήγαγε σε Γενικό Πατριαρχικό Επίτροπο. Το έτος 2015 του απενεμήθη ο τίτλος του Επίτιμου Πατριαρχικού Επιτρόπου.

Τα σοβαρά προβλήματα υγείας είχαν αναγκάσει τον Γέροντα Αξώμης να παραμένει για μεγάλα χρονικά διαστήματα στην Αθήνα. Για λόγους υγείας αναγκάστηκε να παραιτηθεί το έτος 2018 και στη θέση του η Ιερά Σύνοδος στις 5 Δεκεμβρίου 2018 εξέλεξε τον νυν Μητροπολίτη Αξώμης κ. Δανιήλ. Η τελετή ενθρόνισης του κ. Δανιήλ έλαβε χώρα στην Αντίς Αμπέμπα, στις 3 Μαρτίου 2019, στον Ιερό Ναό του Αγίου Φρουμεντίου.

Γενναίες και συνεχείς υπήρξαν οι χρηματικές δωρεές, και όχι μόνο, του Γέροντα Αξώμης προς την Ελληνική Κοινότητα μας και ειδικότερα προς το κοινοτικό Οικοτροφείο καθ’όλη τη διάρκεια της σαραντάχρονης διακονίας του στην Μητρόπολη μας. Την ίδια δραστήρια παρουσία εμφανίζει και η Φιλόπτωχος Αδελφότης “Άγιος Φρουμέντιος” που ο ίδιος ίδρυσε και η οποία λειτουργούσε υπό την προεδρία του και εκπροσωπείται από τον Αρχιμαδρίτη π. Χρυσόστομο. Είναι γνωστά σε όλους μας τα “δέματα Αγάπης” της Αδελφότητας προς τις άπορες οικογένειες της Παροικίας και προς τα ορφανά των Ιδρυμάτων της Αιθιοπίας, της Ερυθραίας, Σομαλίας και Τζιμπουτί, στα οποία προσέφερε ιδιαίτερη οικονομική βοήθεια.

Τρόφιμα, ιματισμός, φάρμακα, κρεββάτια, κουβέρτες, χρήματα, ανέγερση Ναών για τον αιθιοπικό Ορθόδοξο Λαό, Οικοτροφεία κ.λ.π., ενώ με ακούραστο και αθόρυβο τρόπο συμπαραστεκόταν παντοειδώς στις κακουχίες και τις δυστυχίες των λαών αυτών σε περιόδους πείνας, δίψας και επιδημιών.

Ο Γέροντας Αξώμης κ. Πέτρος δημιούργησε τεράστιο έργο, το οποίο αναγνωρίστηκε όχι μόνο από την Παροικία μας και την Ορθόδοξη Αιθιοπική Εκκλησία και την Πολιτεία, αλλά έγινε γνωστό και στην Ελλάδα. Διαβάζουμε σε άρθρο ελληνικής καθημερινής εφημερίδας όπου αποτιμάται το έργο του δραστήριου Μητροπολίτη: “Χωρίς φανφαρισμούς και ανούσιες προβολές ο Μητροπολίτης Αξώμης Πέτρος υλοποίησε μεθοδικά ένα όραμα του, το οποίο έχει να κάνει τόσο με τη στήριξη της ελληνικής μειονότητας και την επανάκτηση της παλιάς αίγλης της, όσο και με τις κοινωνικο-φιλανθρωπικές δραστηριότητες, που αναπτύσσονται σε μια αγαστή συνεργασία-πρότυπο- με την Εκκλησία της Αιθιοπίας και τον εκεί επικεφαλής της Πατριάρχη Παύλο. Εκείνο ωστόσο που μας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση είναι το Αγγλόφωνο Τμήμα του κοινοτικού Ελληνικού Σχολείου στην Αντίς Αμπέμπα, που ιδρύθηκε το 1985 επί Μητροπολίτου Αξώμης Πέτρου και το οποίο θεωρείται ως “ελίτ” και προτιμάται από όλους τους Αιθίοπες. Μάλιστα είθισται οι κυβερνήτες της χώρας να αποστέλλουν τα παιδιά τους στο σχολείο αυτό, το οποίο αριθμεί πάνω από 1000 μαθητές κάθε έτος. Η συμβολή της Μητροπόλεως Αξώμης είναι μεγάλη, κάτι που αναγνωρίζεται από όλους. Για το λόγο αυτό οι ιθύνοντες της Ελληνικής Κοινότητας, αναγνωρίζοντας την συνολική προσφορά του, τον ανακήρυξαν σε Μέγα Ευεργέτη….”

Συγκινημένη η Ελληνική Κοινότητα της Αντίς Αμπέμπα από τις συνεχείς ευγενείς και φιλάνθρωπες χειρονομίες του Σεβασμιωτάτου Ιεράρχη Γέροντα Αξώμης απέστειλε σε αυτόν την παρακάτω ευχαριστήρια επιστολή: “Σεβασμιώτατε, το Διοικητικό Συμβούλιο της Κοινότητας μας, επιθυμεί να εκφράσει τις θερμότατες ευχαριστίες του και την μεγάλη ευγνωμοσύνη του προς την Αγιότητα Σας δια το έμπρακτο ενδιαφέρον και την αγάπη που επιδεικνύετε συνεχώς προς την Κοινότητα μας. Η πρόσφατη δωρεά σας των τριάντα χιλιάδων δολαρίων Αμερικής, δια την αγορά αυτοκινήτου 14 θέσεων, το οποίο θα εξυπηρετεί τις πολλαπλές ανάγκες του κοινοτικού Οικοτροφείου και συνολικά της Κοινότητας, δεν είναι μια απλή χειρονομία, αλλά πολυσήμαντη προσφορά, την οποία αποδεχόμαστε με αισθήματα ιδιαίτερης τιμής και ευγνωμοσύνης. Θα θέλαμε επίσης να σας διαβεβαιώσουμε για μια ακόμη φορά για τα αισθήματα σεβασμού και αγάπης που τρέφουμε για το πρόσωπο σας.
Με την παρούσα επιθυμούμε επίσης να σας εκφράσουμε τα καθολικά αισθήματα αγάπης της Κοινότητας και των οικοτρόφων μαθητών δια την πρόσφατη συγκινητική δωρεα σας υπέρ των απόρων παιδιών του κοινοτικού Οικοτροφείου.
Σεβασμιώτατε, σας ευχόμεθα υγεία, μακροημέρευση και την παρά του Κυρίου ενίσχυση της Υμετέρας Σεβασμιότητος προς συνέχιση και ευόδωση του πολυσχιδούς και θεάρεστου έργου σας.
Μετά βαθυτάτου Σεβασμού
Ο Πρόεδρος, Γεώργιος Σταύρου
Ο Γενικός Γραμματέας, Δημήτριος Συκάς

Θα μπορούσαμε να γράψουμε ολόκληρο βιβλίο για τον βίο του Γέροντα Αξώμης, τη δράση του και το έργο του. Πέραν της αγάπης και της πίστης του στον Θεό, αγαπούσε πολύ τη μητέρα Πατρίδα. Με τη δράση του και το έργο του διαφήμισε την Ελλάδα, αφού υπήρξε ένας οιονεί Πρεσβευτής της στις χώρες που διακόνησε και όχι μόνο.

Η Παροικία μας θα τον θυμάται και του εύχεται καλό ταξίδι κοντά στον Πολυεύσπλαχνο Παντοκράτορα.

Ο Θεός ας αναπαύσει τη ψυχή του.